Jeotermal enerji dünyamızın sahip olduğu en temiz, güvenilir (% 95 verimle kullanılabiliyor) ve götürüsü olmayan kaynaklardandır.
Jeotermal kaynaklar yere yakın sıcak su kaynakları (kaplıcalar gibi) olabildiği gibi mağmaya yakın volkan diplerinde de olabilmektedir.
Doğrudan dünyanın iç ısısına bağlı olan bu kaynaklar çok kolay bir şekilde ısı ve elektriğe dönüştürülebilmekte olup 3 temel teknolojik uygulama alanlarına sahiptirler:
1. Jeotermal ısı pompalarında kullanılmaları
Yere yakın su kaynakları ısı pompaları denilen termodinamiksel "iş"i "ısı"ya çeviren makinalar yardımıyla binaların hem ısıtılması hem de soğutulması amaçlı kullanılmaktadır. Aşağıda ABD'de bulunan dünyanın en büyük ısı pompası uygulaması görülmektedir:
2. Doğrudan pompalamak suretiyle seraların ve kamusal alanların ısıtılması
Jeotermal sıcak su kaynakları seraların ısıtılması ve kamusal alanlarda karların eritilmesine varıncaya kadar değişik alanlarda kullanılması amacıyla değerlendirilmektedirler.
3. Jeotermal elektrik santralleri
Anlaşıldığı üzre yeraltından gelen sıcak su buhar halinde türbinler vasıtasıyla elektrik üretebilme kabiliyetine sahip olabilmektedir.
Jeotermal Elektrik Santralleri
Jeotermal enerji üretilmesi amacıyla üç değişik elektrik santrali mümkün olmakta:
1. Kuru Buhar Santralleri: Doğrudan çıkan sıcak su buharının türbinlere iletilmesiyle elektrik üreten santral tipi.
2. Anlık (Flash) Buhar Santralleri: Yeryüzünün derinlerine inerek basınçlı sıcak su çıkarıp düşük basınçlı tanklarda buhara çevirerek kullanan santral tipi.
3. Çift Döngü Santralleri: Düşük sıcaklığa (buhar olamayacak sıcaklık) sahip su kaynaklarının daha düşük sıcaklıkta kaynayabilen ikinci sıvıya ısı aktarması ile çalıştırılan santral tipi.
Yakın gelecekte ise yeraltına deniz suyu pompalayıp geriye buhar olarak alarak enerji elde eden santralleri görebilirsiniz...