ÇATLAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Yapılardaki hasarların belirtisi fazla sehim, çatlak ve titreşimdir.İlk aşamada aşırı sehim göze çarpar. Çatlak ikinci aşamadır. Çatlağın niteliğini, eski ya da yeni olması gösterir.
Çatlağın yeni ve eski oluşu: Çatlağa neden olan etkinin sürüp sürmediğinin işaretidir. Çatlak toz toprak, örümcek ağı, böcek kozası vb. yabancı maddelerin bulunması veya çatlağın her iki yüzeyindeki sıva malzemede oksitlenme belirtilerinin bulunması çatlağın eski olduğunu gösterir.
Çatlağın yerinin önemi : Taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan elemanlarda görülür. Taşıyıcı olmayan elemanlardaki çatlak, genelde üzerine oturduğu taşıyıcı elamanlardaki aşırı deformasyon yada sehim sonucudur. Eğer taşıyıcı elamandaki sehim ve deformasyon daha da artarsa taşıyıcı elamanda da çatlama olacaktır.
ÇATLAKLARIN ONARIMI
Çatlaklar durmuş ise onarabilir. Öte yandan genellikle durmuş çatlak yoktur. Çatlağa yol açan etki ortadan kaldırıldıktan sonra çatlak onarımı yapılmalıdır.
Çatlağa yol açan etkinin o anda sürüp sürmediği belirlenmedir. Çatlağın onarımdan sonra yeniden açılması gibi belirtiler çatlağı yaratan etkinin sürdüğünü gösterir. Genellikle çatlaklar, çatlaktaki hareket durmadan onarılır. Bütün çatlaklar açılır ve kapanır. Çatlağa etkiyen bir kuvvetin hareketliği dayanım yetersizliğin ifadesidir.
Çatlak o elemanın elastik yük taşıma limitinin üzerinde zorlamakta olduğunu gösterir. Çatlağın olduğu yerde elastik olarak taşınabilen den büyük çekme kuvveti etkimektedir. Basınç etkisi altında hasar, ezilme şeklindedir. Ancak bu basınca dik yönde çekme kuvveti oluşturur. Beton ve Kagir yapı malzemesinin basınç dayanımı, çekme çatlakları görünür.
Çatlakların genleşebilen stropor gibi esnek malzeme ile doldurulması oynamayı önleyebilir. Çatlakların doldurulmasında çimento şerbeti, epoksi reçineleri, çok ince kumlu yüksek çimento oranlı harçlar ve başka özel katkı maddeli harçlar kullanabilir. Dolgu ve örtü için çekomastik gibi daha elastik malzeme daha uyğun olacaktır. Çatlak onarımı görünüş düzeltilmesi olarak düşünülmemelidir.