Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Eğlencenin,Paylaşımın Zirveye Vurdugu adres Forumca ...

AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY)

YazarMesaj
İsyankar
Paylaşımcı
Paylaşımcı
İsyankar

Ruh Hali : İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY) 1107
Takım : İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY) 1446

İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY) Empty
MesajKonu: İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY)   İYONYALILAR(MÖ.1200-MÖ.7.YY) Icon_minitime10/6/2008, 5:18 pm

MÖ. 1200 Ege göçleriyle Anadolu'ya gelen İyonyalılar, Foça, ile İzmir arasındaki bölgeye yerleşerek, İzmir, Foça, Efes, Milet ve Bergama gibi şehir devletlerini oluşturdular. Denizcilik, ticaret ve sanat alanında başarı elde etmişlerdir. Şehir devletleri arasında kopukluk olduğu için güçlü bir devlet kuramamışlardır. Lidyalılar, İyonyalıların kara ticaretini engellemesinden dolayı, İyonlar deniz ticaretine yönelmişlerdir. Ege ve Karadeniz'de deniz kolonileri(ticari sömürge) kurmuşlardır. MÖ. 7.YY'da Lidya egemenliğine girmişler, daha sonra da Pers(İran) egemenliğine girmişlerdir.
Bilim ve tekniğe önem veren İyonyalılar, Ölümden sonraki yaşama inanmamışlar ve bu dünya için çalışmışlardır. Fenike Alfabesi'ni ve oluşturdukları İyon Alfabesini kullanmışlardır. Ünlü filozof ve bilginler yetişmiştir. Tales, Matematik ve Astronomi alanında, Pisogor, Matematik ve Geometri alanında yetişmiştir. Miletli Anaksimenes'de ünlü düşünürlerdendir. Pisagor dünyanın yuvarlaklığını keşfetmiş, Tales, güneş tutulmasını hesaplamış ve dünyanın ana maddesinin su olduğunu ileri sürmüş, Pisagor, Matematik ve Geometri alanında ün salmış, Aksimenes, her şeyin havadan meydana geldiğini söylemiştir.
Efes'teki Artemis ve Didim'deki Apollo tapınakları İyonlara aittir.
İyonlar; tahtadan, kerpiçten ve taştan evler, mermerden heykeller yapmışlardır
http://www.gokseen.tr.gg

1 sayfadaki 1 sayfası